Vánočka

16. února 2013 v 13:05 | Mats
15.2.2013 Od Vánoc mě drží pečící mánie Vánočky.

Vánočku u nás všichni doma milují a občas se na neděli koupila k snídani. Bohužel... ty, co prodávají v obchodech... no, co si budeme nalhávat - nic moc. Jediná, jejíž chuť byla lepší, ne naprosto obyčejná, byla Maškova vánočka, která se dá sehnat u mé tety v Čechách (ale ta cena, uf!) Takže jsem se pár let zpátky rozhodla, že aspoň na Vánoce si k snídani nebudeme kazit chuť obyčejnou vánočkou z obchodu. Ale až loni jsem se však dostala k realizaci svého nápadu. A od té doby vánočku peču pravidelně, když se mi o víkendu podaří navštívit rodiče.

Měla jsem ozkoušený recept, který se dobře dělal a výsledek byl chuťově taky výborný. Až na konečnou úpravu, protože vždycky v troubě se mi vrchní cop vánočky uklonil někam bokem.

Recept č.1:
750g polohrubé mouky, 150g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 150g másla, 4 žloutky, 330ml mléka, 50g droždí, sůl, strouhaná kůre z citronu, rozinky (podle mě nejlépe namočené v rumu), 1 vejce na potření, mandlové lupínky
Postup: do velké mísy prosejeme mouku, cukr, přidáme vanilkový cukr, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru. V menším mložství vlažného mléka s trochou cukru necháme vzejít kvásek, ve zbytku mléka rozšleháme 4 žloutky a přidáme rozpuštěné máslo (nesmí mít teplé!). Následně tekuté ingredience nalejeme do mísy s vše důkladně zpracujeme ve vláčné těsto (aby se nelepilo na mísu ani vařečku, ale nebylo příliš hutné). Nakonec vmícháme rozinky a pod utěrkou dáme do tepla kynout. Jak dlouho? Minimálně hodinu (déle nemám trpělivost čekat, kdo pak má péct v noci). někdo doporučuje během kynutí asi v polovině času těsto znovu promíchat (zatím jsem nedělala).
Těsto poté rozdělíme na 9částí a zapleteme na pomoučeném vále copy. Mezi jednotlivými vrstvami vánočky hranou ruky ve středu vytlačíme důlek pro další vrstvu a mázneme bíllkem, který nám zbyl. Dávám na plech na pečící papír. Upletenou vánočku nechávám na plechu ještě tak půl hodinky kynout, poté potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou bílku a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme prvních 10 minut trochu prudčeji (v původním receptu bylo psáno na 220°C - u staré trouby mojí maminky to znamená asi 150°C), poté stahujeme teplotu (opět původně 150-170°C - u nás něco málo přes 100°C). Ve chvíli, tj asi po 15 minutách, kdy vánočka začíná zlátnout, přikrývám alobalem (naše trouba je trochu nevyzpytatelná, všechno se v ní strašně rychle připaluje) a ještě o 15 minut později přidávám o rošt níže vysoký plech s vodou. Pečeme na té nižší teplotě asi 45minut, dále na posledních 5-10minut sundávám alobal, aby se vrch dobarvil. Klasicky stav dopečení lze testovat zapíchnutím špejle.
Při pletení vánočky - první 4 válečky na copy by měly být nejsilnější (asi z poloviny těsta), další poté slabší.

Tento víkend jsem vyzkoušela trošku jiné těsto - ve výsledku nebylo tak sladké jako první, méně v něm bylo cítit droždí (což na výsledné chuti hodnotím jako plus), ale hůře se vymíchávalo (musela jsem nakonec požádat o pomoc elektrický hnětač), dle původního receptu (ano, skoro každý recept si lehounce modifikuji) těsto může kynout až 3-4 hodiny v míse. Velké plus tohoto těsta bylo, že se z něj moc dobře vánočka pletla.

Recept č.2:
1kg polohrubé mouky, 150g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 150g másla, 3 žloutky, 0,5 l mléka, 42g droždí, sůl, strouhaná kůra z citrónu (nahradila jsem pomerančovou, citron tentokrát v lednici nebyl) - ANO! ČERSTVÁ NASTROUHANÁ KŮRA!!!, rozinky (samozřejmě naložené v rumu), vejce na potření, mandlové lupínky na posypání (tentokrát jsem zapomněla). Postup stejný s tím, že těsto kyne trochu déle.

Výsledek? Prvních 15 minut vánočka v troubě záhadným způsobem ještě kynula, čímž samozřejmě zase vrchní cop ujel stranou. No, tak snad to do příštích Vánoc natrénuju :-)






TOPlist
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Magda Magda | 17. února 2013 v 17:17 | Reagovat

Vědět, že jsi tak zdatná "pecařka" domlouvám šicí seance na pondělí:-). Ujetý cop neřeš - jak se říká: "drobné nedostatky  jsou jen známkou ruční práce". Fotky jsou dokonalé, doufám, že modela uvidím i naživo!

2 MatsChristiana MatsChristiana | 17. února 2013 v 21:05 | Reagovat

[1]: :-D jo, v pondělky ještě mám zásoby sebou. Modela samozřejmě uvidíš... jen ještě nevíš, co tě čeká, prolezla jsem doma skříň se zbytky látek, tak je vezmu taky sebou... a spoustu obrázků.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama